Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Sunday, February 22, 2009

Kes Bengang

Marah,sakit hati,geram campur sedih dan kecewa..berbaur2 perasaan aku malm tadi. Rasa yang berbagai itu khas aku tujukan pada sorg kaum adam ni yang sewenang2nya mengeluarkan kata2 tanpa guna penapis..pada perempuan spt aku..
Sabar pun ada batasnya..rendah betul pandangan manusia bernama lelaki ni pada perempuan spt aku..ibu tunggal...atau bahasa mesra alamnya Singlemom.
Al-kisahnya ptg semalam aku bertemu semula sahabat karibku yang dah hampir setengah tahun tak jpe..
Biasalah bila lama tk jpe..maka bnyklah cerita ceriti yang nak dikongsi bersama..dari hal anak2..membawa hal keja..hal2 peribody...juga masuklah hal2 berkaitan kawan2 lelaki atau pmpuan..tp bukan mengumpat tau..dosa..
Nak dijadikan aku marah tu..adalah sorg mamat ni...kira2 kwn siber yg baru suku minggu aku kenal..
Kira2 pukul 10 mlm aku tgh download lagu dr laptop ke hp..lagu yg ada kat blog Kamezaim yg tgh frust tu...hehehe..jgn marah.....
sure lah sape call atau msg aku tak dapat..
Bila dah okeh..hp berfungsi spt biasa...berlumba2 lah msg masuk..ada 6 misscall dan 1 msg..
dari mamat yg baru suku minggu aku kenal tu...
dia tnya nape dia call tk dpt dan msg pun aku tk jwb..laaa..mcmne nk dpt sbb hp tgh guna..
Aku pun jwb:
"sorilah..td tgh download lagu..ada kawan datang kat rumah ni.."..
Dia jawab:
"Oic...sorilah..tak tahu u bawak bf kat rumah"
Cewah2x..suke2 je kata aku bawak kawan lelaki masuk rumah..dah malam bute pulak tu...gile ke apa aku ni..buang tebiat..nak kena tangkap dgn pak2 aji kat kawasan ni...
Tak hangin aku dibuatnya...
Dia msg lagi:
"patutlah call dan msg tak dapat..tgh berdating rupanya...sorilah..i ganggu u.."
Eh..eh..lelebih lak mamat ni..tak tnya lg dah menuduh je..kot ye tanyalah dulu..tu kira fitnah tu...
jenoh nak cari aku kat akhirat nanti nk mintak maaf..
Aku reply msg dia:
"gile ke apa i nak bawak lelaki masuk rumah malam2 ni..siang pun tk penah nikan pulak malam..
i ni masih waras tau..ada iman lagi....kawan i ni perempuan..singlemom mcm i gak...nak bersembang sampai pg pun tkde sape nk marah...anak2 siap bawak lagi..."
Dah dpt msg dr aku..baru nk mintak maaf..dia pulak kata dia terasa bila aku msg mcm tu...eh terbalik kot pulak..patut aku yg terasa...
Gitulah...pandangan dan tohmahan dari sesetengah org...sedihkan...kita buat baik salah..kalau buat jahat apatah lagi...tak cukup mulut nak mengata..
Puas menjaga diri..menjaga peribadi..tapi perkara2 mcmni mng tk boleh lari dari masyarkat kita...sbb kdg2 perempuan yg bergelar singlemom tu sendiri yg membuat org mengata..
Apa2pun aku tetap memaafkan sesiapa saja yg anggap serong pada aku..atau kawan2 yang sewaktu dgnku..ini hnya dugaan sebesar hama saja...bnyk lagi dugaan yang org2 sepertiku akan hadapi.
" Bertanya tak salah jika hanya untuk kepastian..jika malas bertanya jalan yang mudahpun akan sesat"

6 comments:

Kamezaim said...

hahaha idalara bawa lelaki balik rumah ye.. ekeke ish..ish.. kot nak ajak kamezaim join sama.. hahaha non stop ke? hehehe jgn marah ye idalara..

azza_irah said...

salam kak ida..
fitnah mmg mudah hinggap pd diri seorang perempuan apatah lagi yg bergelar ibu tunggal. kuatkan semangat akak..tabahkan hati. biarlah apa jua anggapan org..yang penting akak ikhlas dalam hidup ini. kita takkan dapat memuaskan hati sume org kan..

Idalara said...

kame...insyaallah..so far ni belum lah lagi ida bawa lelaki bukan muhrim naik rumah kecuali ramai2 masa open house..kame nak join boleh..tggu jd menantu ida kot..hehehe

azza..begitulah..dugaan silih berganti..Insyaallah akak akan kuatkan semangat harungi apa jua dugaan...mekasih azza..juga kamezaim..

penjenayah.merah.jambu. said...

kuatkan semangat kak..
aina bangga tao tengok ibu2 zaman sekarang..
dugaan untuk ibu tunggal mmg hebat,daripada apa yang aina nmpak dari mak bf aina pun,aina dapat rasakan betapa kuatnya semangat seorang ibu nak terus hidup untuk anak2 dia walaupun orang memandang serong..

allah ada kak,manusia memang begitu,tabahkan hati,.

Mr. Azman @ Kreuger said...

akak sabor jer la... kalau akak
jumpe je mamat tuh, jangan kasik
chance... cili jer mulut dengan
jari yang sms tuh... jenis suke
main serkap jarang le tuh...
konon nak trap jawapan... alah
tektik kotor tuh...

dah la akak.. tak mo sedey sedey~
kuatkan semangat, tabahkan hati,
tingkatkan iman, sayangi anak-anak
woraite... You're ROCK!!!!

AzmanIshak.Com

Idalara said...

Aina..mng betul..dari masa ada hsb hgga jd ibutnggal..dugaan silih berganti..Alhamdulillah akak masih kuat hadapi dan hnya dgn izin Allah je akak mampu bertahan..

Man..kalau akak dpt bukan kata akak je nk cilikan dia ramai kwn2 yg nk tolong cilikan..hehehe.Insyaallah man...rock tetap rock..tp rock dlm iman...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...