Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Monday, August 02, 2010

Bukan Promosi.....(Resepi Almond London)

Bismillah....

Tak berapa hari saja lagi bulan Ramadhan bakal menjelma.......pada awalnya aku tidak bercadang mengambil tempahan almond london, tapi oleh kerana ada permintaan dari pelanggan tetap, maka tempahan aku ambil juga... kali ini tidaklah sebanyak tahun lepas.....sekurang2nya dapat juga duit poket untuk balik raya.
Harga tetap seperti tahun2 lepas walaupun ada beberapa barang yang mengalami kenaikan harga...satu botol yang mengandungi 50 biji - RM20.00(murahkan?)
Almond London ini baru pagi tadi (sebelum masuk ofis) siap aku celup dengan coklat kerana permintaan dari kawan2 ofis..untuk rasa, kata mereka...sebenarnya dibuat untuk sample permintaan dari cik mimi..pastrinya telah aku buat petang semalam.
Badam hancur yang telah dipanggang
Proses mencelup almond london..

Ada permintaan dari seorg kenalan di FB.(Cik Rose Flower) meminta resepi almond london....maka aku turunkan resepi almond london di sini, resepi ini tidak ada yg ditambah atau dikurangkan..semuanya sama seperti yang aku buat untuk tempahan.

Bahan-Bahan
1 ketul butter
1/2 cawan gula pasir halus@gula castor
1 biji kuning telur
tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung

Badam biji - bakar hingga rangup
badan hancur - panggang sebentar
coklat masakan
lemak sayur
paper cup

Cara-caranya

Kacau butter bersama gula hingga sebati
masuk kuning telur- kacau
masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.

ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan (kalau tak faham jgn malu2 tanya) buat hingga habis
bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.

masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening) setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup seperti gambar di atas, angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup..tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.

Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat...siap untuk dimakan...

Selamat mencuba..


ps..mudah2an rezeki setiap ibu yang seangkatan denganku bertambah sempena Ramadhan ini..insyallah.





10 comments:

kak Erna said...

salam ida..memang murah ni..tak pernah lagi dapat 50 rm20.00

blueCITY® said...

salam,

errrrrrrrrrr...

tepung gandum secukupnya?

1/2 cawan?
1 cawan?

hehehhe...
kenapa tak diletakkan sukatan cam yg lelain tuh, hukhuk

btw, tq sharing

Idalara said...

salam kak erna...insyallah fgn harga tersebut kak ida tetap dapat untung..

Idalara said...

salam biru...
itulahspecialnya almond london ida...tiada sukatan tepung..kena cekap dan berani..rasanya2 tepung tak sampai satu kilo 3/4 sahaja dari i kilo tepung...selamat mencuba..

imanshah said...

salam..eh2 dah mula dah org perempuan..huhu raya lambat lagi kak

kakcik said...

50 biji = RM20, kira murahlah tu. Sekarang ni semuanya dah di atas RM20 untuk 50 biji biskut. :)

ainnoraini said...

salam ida...
boleh try ni...tapi tak pernah jadi..
anak2 mmg sgt suke mkn almond london...

Idalara said...

salam imanshah..
biasalah org pompuan..lelaki tahu ada je...

Idalara said...

salam kakcik..insyallah masih ada untung wlupun dijual semurah tu..

Idalara said...

salam ain..cubalah resepi ida ni insyallah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...