Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Wednesday, December 02, 2009

Sebab Aku Janda?

Bengang!!...aku jarang2 mengamuk, aku sgt jarang naik hangin.....aku selalu cool je, selalu ceria..gelak tawa bila kat opis, aku yang menceriakan suasana..tapi kali ni aku betul2 bengang..tahap maksimum tapi masih sedar diri bila aku banyak berastagafar...

Bawah rumah@tempat tinggal aku ada sebuah kedai serbanika dimiliki seorg lelaki yang agak warak (pengikut tabliq)..berjubah berjanggut...beliau menyewa dengan company tempat aku bekerja, keraplah berurusan dgn aku bila nak bayar sewa atau nak komplen apa2 pasal premis yg dia sewa.

Sejak pak janggut(gelaran budak2 ofis yg tk berapa syg mulut) menyewa premis di bawah rumah aku tu..agak kerap juga budak2 opis ni mengkenenkan aku dgn pak janggut tu..konon nnti jadi isteri ke 3 lah..aku masih anggap hanya gurauan...aku masih boleh senyum dan gelak2 bila diaorg dok usik2 aku..untuk makluman..pak janggut tu dah beristeri dua..isteri pertama menjaga sebuah saloon kecantikan di BBST, manakala isteri ke dua seorg warga Indonesia menjaga kedai di bawah rumah aku ni..

Hari ni pak janggut tu buat kenduri aqiqah anak barunya dgn isteri baru..maka didirikan khemah yg agak meriah kat hadapan premis kami..pagi2 bila budak2 opis datang hebohlah diaorg mengusik aku buat kenduri nak nikah..aku layan je budak2 yg tk cukup akal tu..aku kata a'ah..aku nk wat kenduri nak nikah tp calon tkde lagi..kau org carikanlah calon yg ala2 kaya sikit..ala2 datok ke..

Oklah..habis citer kat opis..bila aku call Agrobank..nak tnya pasal transfer duit..tetiba je budak bank heboh kata aku nak nikah dgn pak janggut...senyap2 je tk bgtahu..aku tahu diaorg gurau2 sbb diaorg tahu pak janggut tu wat kenduri aqiqah anaknya..tapi guaruan kali ni aku rasa dah melampau batas...dah mencabar kesabaran aku..sape yg bawak mulut?..adalah sorg dua budak opis yg pegi bank tadi..yag gatal mulut.

Apalagi naik hangin satu badan aku..takad citer2, gurau2 dlm opis aku boleh tahan, aku boleh terima..tapi bila dah melangkau kawasan opis aku jadi bengang..apa pulak kata isteri2 beliau kalau tetiba terdengar gurau2an mereka, mau pulak diaorg kata aku janda yg tak tahu malu, aku janda gatal.......aku bukanlah desperate sangat sampai nak jadi isteri ke 3 pak janggut tu..

Melenting lah aku kat budak bank (dah jadi bapak pun) bila dia gelak2 dok usik2 aku..jadi isteri ke 3 pak janggut tu..aku kata:

"Nape? janda macam aku mesti jadi isteri ke 3 atau ke 4 ke? janda macam aku msti dipadankan dengan orang macam pak janggut tu ke...janda mcm aku ni kemarok sangat nak bersuami sampai tak kira dia tu suami orang ke..."

Aku betul2 lepas geram...terkedu juga budak bank tu..mentang2 aku dah terlalu biasa dengannya maka sewenang2nya perasaanku diperkotak katikan....sewenang2nya bergurau pada perkara2 macam tu..sebelum ni pun dia kerap usik aku bila aku buat silap..katanya..kalau aku kawin mst aku tk buat silap lagi..tk pelah gurau2 mcmtu..aku boleh terima..

Sebelum letak gagang telefon..aku sempat mengenakan budak bank tu...

"Kalau aku jadi isteri ke dua kau aku nak lah...,sebab kau hensem..pak janggut tu tak hensem, selekeh..bau kurang menyenangkan..kau smart..bersih..sentiasa wangi...kau nak?"

Aku tak tahulah macam mana rupa budak bank tu...besar gelak dia nak cover malu kot..tak terkata dia...aku rasa gurauan aku tk terlalu over..biar dia sedar sikit..walaupun aku begini aku memilih juga..bukan main sapu je...suami org? seboleh2nya aku elakkan..

Tu lah org kata kerana pulut santan binasa..kerana mulut badan binasa..aku tak mahulah mcmtu tp bila dah terlalu over aku nak juga protect diri aku..rasa puas juga aku dapat luahkan pada budak bank tu di phone..budak2 opis yg dengar perbualan aku yg hangat tu ..terdiam..terkedu.., baguslah..lepasni tk beranilah diaorg nak main2kan aku lagi...tk beranilah diaorg nak bergurau tnpa memikir apa yang aku rasa.

p/s sesekali bila naik hangin mcmtu...baru mereka tau langit tinggi rendah..dan baru mereka tahu siapa aku..

23 comments:

Fahim 'n Alin said...

hoyeh2..

bagus juga mlenting skali skale.. dpt luahkn prasaan..slm ziarah nway

maiyah said...

mmg le hangin, nak gurau pun tgk kesahihannya.. pas tu cam kita ni chokia ke ape.. haaa nak mrh le nih

wachak said...

Ha ha ha ... mesti terkejuzt beruk dorang bila nengok sesekali Ida marah. Tapi Ida, jangan selalu marah nanti kena jual ... muahahahaha ...

Idalara said...

sesekali sesakl je fahim..marah selalu nnti kita yg kena darah tinggi...nway thanks singgah dn beri ulasan..:)

Idalara said...

maiyah..ingat org mcm kita tkde perasaan ke...agak2lah nk gurau pun..tq mai..

Idalara said...

wachak..gaknya beruk pun tk terkejut mcmtu..selama ni kita diam org pijak2 pale kita..so bila melenting sesekali ni tahulah diaorg kita tk suka..kena jual...heheehe..dgn anak raja tkpe...

Ibu n Abah said...

salam perkenalan buat Idalara,
Akak menerjah blog ida ni dari blog kakcik. Best baca kisah ida..jika ada kelapangan jemputlah ke blog http://akak-akak.blogspot.com...
Semuga persahabatan dapat dijalinkan..

Mengenai kisah ida yang sekali naik angin tu, bagus jugak kita mengaruk sekali sekala sebab lepas tu baru depa tau kita serius. Kalau kita senyap, depa lagi naik seronok menyakat...

jumana said...

huhu...bg sy, tindakan akak adalah betul..
tp teruskn cool2 eh ;)

eiza in the house.. said...

bgus juga bila akak bersuara mcm tu, jd dia org tau akak bukan jenis senang diperkotak katikkan..syabas kak..

@e_da said...

Bagus kak buat camtu.. kalau tak org sewenang2nya mempermainkan akak... kalau sy pun naik hangin.. padan muka diorng jgn ingat akak diam diorg suka2 kata camtu... hope akak tabah ya...

Kish said...

he he, sis ida... *big hugs* lame x jenguk blog kamu, sgt bz ngan life. erkz, masuk2 je tgk luahan geram.. speechless i. he he. bagus gak akak buat gitu.. ye la, mulut tempayan leh ditutup kan, mulut org, haish~ 2 saletop belum tentu cukup, he he. abaikan je la kak org2 senget gini... (^.^)

Pn Kartini said...

Salam Sis..:):)
sabar sis..Manusia yg tak tahu nak jaga hati dan perasaan org lain mmg camtu..pendek akal agaknya..tidak blh beza apa yg blh apa yg tak blh diguraukan..
InsyaAllah..after akak laser kat dia org..harap tak dek lah nak mempermainkan perasaan akak lagi..
Sis...cheer up!!:)Jangan marah2..sabar yaa...

kakna said...

wanita bukan untuk diperlekehkan..
kak ida kan?

abu muaz said...

Salam. Ini bab isteri naik angin. Sebelum niii saya ada tulis bab suami naik darah.Semalam bab isteri yang suka berleter...... jangan marah pada saya sudahlah.Tapi betullah tuu puan bergurau nii kalau dah berlebih inilah padahnya,...

abu muaz said...

Sila ziarah kakcik segera yang keseorangan diwad.

blueCITY said...

salam idalara,

yupp

kerana aku janda
mereka2 ingat semua janda kemaruk sangat,
mereka fikir semua janda terdesak?

terus lah menjadi wanita yg tabah , kuat dan solehah

ai@reel said...

itulah silapnya orang melayu kita sibuk dengan hal org lain.canang sana canang sini diri sendiri terhoyong hayang.bukan akak je sy ni yg bujang pun org sibuk....kata sunat nabi ler...dah tua nanti anak kecil lagler.memang saya akui semua itu tetapi bila nak bagi pandangan cuba selami hati dan perasaan individu itu,history hidupnya ker jgn pakai semburje sesedap rasa....semua org ada sebab alasan sendiri terutama dalam bab penting seperti perkhawinan..ini bukan perkara main2....

bersabarlah kak

Idalara said...

salam ibu dab abah..
ida terlepas pndg nak jwb komen ibu dan abah..terimakasi sudi singgah blog ida yg tak seberapa ni...

Idalara said...

jumana..
cool tetap cool..:)

Idalara said...

jumana..
cool tetap cool..:)

Idalara said...

eiza..kdg2 nk gurau2 ni pun kena tguk tempat dan keadaan..bila dah melampau sape yg tk marah ye dik..

Idalara said...

eida...
sesekali kena gak bela diri kan..thanks eida

Rashid said...

BAgus tindakan kak ida.. Saya suka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...