Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Wednesday, July 29, 2009

Promosi Almond/ AL bermula.!!


Isnin 27 Julai..aku cuti..hari ini aku harus memulakan proses membuat almond London..eh! nape almond landon? aku yang penat2 buat London yang dapat nama..ok lah aku tukar nama ALMOND IDALARA!

8.00 pagi aku sudah keluar rumah, dengan teksi aku ke BB, sampai di BB aku menaiki bas ke Nilai..kemudian naik train dari Stesen Komuter Nilai ke Stesen UKM. Sampai di Stesen Komuter UKM, aku mengambil teksi ke Kompleks Diamond bersebelahan Pasaraya Warta di Bangi..aku mesti sampai ke rumah sebelum 1.00 tgahari kerana Abdullah Zaki akan pulang dari sekolah dan akan ke sekolah Agama pula..aduhai..penat, lenguh jari jemari, tegang urat kaki memanjat anak tangga Stesen Komuter UKM dan Stesen Komuter Nilai dengan bahan2 untuk sample almond london...bila dtimbang disukat..rasanya hampir sepuluh kilo juga barang2 yang ku galas..teringat Ustaz Hasmadi yang pernah menawarkan bantuan jika aku memerlukan..aku hubungi ustaz Hasmadi..namun dek kerana agak segan maka aku tidak menunggu Ustaz sampai..dia mahu menghantarku ke BB tapi tak mahu menyusahkan dia maka aku balik dengan proses yang sama..teksi,komuter,bas dan teksi semula.(terimakasih Ustaz-insyaallah kak ida minta bantuan bila beli barang kali ke dua)
Kadang2 rasa semangat aku hampir layu bila difikirkan betapa penatnya mahu membuat beribu2 almond london ni di samping tugas ynag bertimbun di pejabat!..tapi aku sering tanamkan dalam hati..ada orang terpaksa berjemur,berpanas,naik bukit,ke laut untuk mencari sesuap nasi..aku hanya melakukan di dalam rumah, boleh duduk sambil menonton tv atau mendengar radio..(cuma nak up date blog tak boleh..hangus kueh hehehe)dan yang paling penting aku mahu mencari duit raya untuk anak-anak..mereka perlu baju dan kasut baru..kesian mereka kalau aku tak usahakan siapa lagi?..bila fikirkan anak-anak lah semangatku membara semula.

Antara bahan2 yang diperlukan..butter, badam coklat dan lain-lain. Sampai di rumah betul2 on time..Abdullah Zaki sampai..aku uruskan makan minum dan hantar dengan ciuman ke sekolah..
Proses bermula dengan membakar badam..pastikan badam betul2 sejuk baru boleh di salut dengan tepung.

Selepas Solat Zohor aku mula menyingsing lengan..buter di kacau hingga lembut, masuk kuning telur, setengah cawan tepung jagung dan tepung gandum secukup rasa.

Inilah rupanya tepung yang telah diubah menjadi biskut yang bakal di bakar dan disalut tubuhnya dengan coklat yang hitam tapi manis...Aku boleh siapkan sebanyak 100 biji dalam masa 1/2 jam...kadang2 lebih dari 100 biji..
Dibakar dalam ketuhar selama 20 minit dengan kepanasan 120 darjah...pastikan tidak terlalu coklat warnanya. Inilah rupanya biskut yang telah dibakar.
Coklat di masak dengan double boiler..setelah biskut betul2 sejuk barulah peroses mencelup biskut dilakukan..masa ni agak mencemaskan..kadang2 coklat meragam...tak cair..macam nak menangis..tapi so far ni alhamdulillah tak pernah lah berlaku hingga tahap kritikal.

Setelah dicelup, dimasukan dalam cup kertas, badan hancur yang telah dibakar ditabur diatas coklat...disusun dalam dulang dan di sejukkan kira2 3 minit dalam peti sejuk.

Siaplah proses pembikinan dan packing untuk sample juga untuk dirasa oleh pelanggan..sekarang ini saja idalara sudah dapat tempahan kira2 30 botol (setiap botol berjumlah 50 biji dan berharga RM20.00) - target nak dapat 100 botol sudah memadai.)
Bila di ingatkan semula sewaktu membuat biskut almond london ni kadang-kadang aku senyum sendiri..macam2 pengalaman melucukan dan tak kurang menyedihkan aku alami..bayangkan..kueh hangus dek kerana kau terlalu mengantuk..tangan tercelup dalam coklat panas, tersentuh oven panas dan macam2 lagi..semua itu langsung tak menjadi kudis bagi aku..malah lebih buat aku teruja mahu menambah pendapatan untuk hari raya.
Silalah..sesiapa yang berminatt nak tempah bolehlah hubungi idalara..tapi yang berhampiran saja ye..kalau yang jauh2 tu..takut cair pulak bila sampai ke distinasi..dan kalau ada yang berminat nak belajar dari idalara..silakan..idalara tak penah lokek nak bagi ilmu pada sesiapa saja...
Mudah2an rezeki anak-anak idalara bertambah tahun ini..dapat juga buat simpanan untuk sekolah tahun hadapan. Insyaallah.
p/s Muga Allah beri aku kekuatan dan kesihatan yg baik sepanjang Ramadhan ini..demi anak2 aku akan lakukan apa saja.
p/s dalam kepenatan dan keletihan aku masih tetap mengingat 'dia' yang mula sepi..

27 comments:

shaniza said...

salam..
awal dah promosi biskut raya..
saya pun buat biskut ni tapi bila dah dekat2 raya sebab takut tak sempat jamu tetamu..
Apapun selamat berbisnes..
p/s kalu jadi agen brapa persen boleh dpt?

Idalara said...

salam shaniza
terpaksa awal buat promosi sbb pelanggan dah tanya..mudah2an bis kali ni dapat tempahan yg memuaskan.

p/s klau jd ajen tak bolh citer kat sini..

Cik Skaf said...

Salam kak ida. Tak kira! saya nak order juga almond london kak ida. Mesti sedap kan? Satu balang 50 biji eh? sy kalau 50 biji tu separuh ramadhan aje dah abes buat mkn sndri. huhu.. memg giler almond london! (sbb tu ar bdn cam dipam2 gini..eheks!). Okey kak ida, catit tau kat buku tmpahan, jgn tertinggal pulak. "Cik Skaf - order 5 balang almond london" TQ. eh camana penghantaran?

Idalara said...

salam cik skaf
amboi..bnyk tu nak oder..
cik skaf dok melaka kan?nnti kak ida balik kak ida bawakan sekali..
tp oder bnyk2 ni apa kata cik skaf buat sendiri..lagi berbaloi..hehhee

Cik Skaf said...

huhu ..kak ida, sebnarnya sebelum ni tetiap taun sy membantu mkcik buat almond london utk tempahan raya. Tapi nie dah 2 taun, makcik tu dah takde, dan sy memanglah TAK BERKEUPAYAAN nak membuatnya sendiri. Kang lain pulak jadi bentuk dan rasanya.. biarlah yg pakar yg membuatnya. Takdelah nnti membazir tepung dan butter.hoho. So, kira confirm ye. Lagipun banyak2 ni bukan utk sy aje(x mau ngaku..eheks), nie sy nak bagi emak di kg, adik sy yg dah berkahwin dan sorang kwn. jd sy cuma ambik 2 balang aje kak ida. hehe

Fia Batrisya said...

Salam ziarah...

wah da terasa bahang menyambut ramadhan nie..

hmmm sedapnyer nampak biskut almond idalara tue..

hehe...

Chaiyok2....

Razak said...

Salam...saya nak order boleh ker?

Gurau jer...saya tak bepa gemar mkn biskut

anaklaut said...

salam...

idalara, wah...semoga rezeki idalara murah..dan mendapat untung yg berlipat ganda..insyallah..

kepada sahabat2 yg nak biskut tu..bolehlah oder ya..

tq..

kakcikseroja said...

Salam Ida...

wah ida pandai buat biskut ek?? Kakcik ni pandai makan je.. Boleh la kakcik order dari Ida, kan? :)

biru said...

salam idalara...

biru suka n respek org yg kuat, semangat rajin n ingin maju dan cari rezeki macam ni.

warta bangi?
lallalalalla

hope berjaya dan dapat rezeki anak2 yg melimpah ruah. amin
=)

intan shaheera@ieyra said...

nak beli almond idalara suku botol boleh......saya hutang dulu ye auntie...hikhikhik....
bestnya almond london......nyam..nyam....nyam...kena cuba ni...

Dj Epoi said...

Salam....Kak Ida...

Saya akan jadik salah seorang yang akan membeli dan yg akan membantu akak Promote Biskut nih Kak....

Dont Worry!!!
Adik Walaweiiiiiii Lu akan membantu aper yg boleh!!!!!

K....

Idalara said...

salam fia..
bahang dah terasa..kaka ida lg terasa debaranyna..
tiap kali bila ambil tempahan ht kak ida gundah..takut tak sempat siapkan takut tak cukup dan macm2..
almond idalara memang sedap dan berkualaiti..heheheh..promote nampak..

Idalara said...

salam razak
terimakasih singgah sini..
kalau razak oder pun jauh sgt nk dikirim..
razak tk bpe gemar?belum cuba al idalara..makan satu nak 10 tau..:))

Idalara said...

salam al
eh al tak nak oder ke..masa buat promosi dgn singkatan nama AL ni terpikir pulak mcm promote AL blog je..hehehe..
ye sila2 lah teman2 jgn malu2 nak oder..al tolong bayarkan :))

Idalara said...

salam kakcik
pandai sgt tu taklah..tapi boleh lah untuk dijual..kak cik nak oder..mekasih2..

Idalara said...

salam biru
demi anak2 ida singkirkan segala rasa penat dan letih..
kekuatan sentiasa datang bila pikirkan mereka..

nape kat warta?..biru dekat2 situ ke?..nnti ida g borong brg2 buat kueh ni bolehlah mtak tlng biru.

terimakasih biru..doa biru.

Idalara said...

salam ieyra..aunti punya al mng sedap..le..suku botol mana cukup dgn badan ieyra yg comel tu..hehehe..

Idalara said...

alam Djepoi..
alamak..kalau djepoi yg promote nnti tak menanag tangan kak ida..apa2 pun terimakasih bg sokongan moral pada kak ida.

mamai said...

senarai harga bila nak publish

honeyamirul said...

Salam Kak Ida,

Amboi sodapnye biskut Almond london tu! Rajin nye tak penat ke kak? Mana nak berkeja lgi buat biskut lgi anak2 nak kena uruskan lgi? hai bila pula masanya akak berehat tu?

Nanti Boleh la saya belajar buat biskut dari akak ye? sebbnya saya ni lombab sikit tang buat biskut-biskut ni... makan biskut bleh la... bila saya buat bleh baling ke dindig pun tak pocah hehehe....:)

Org Ganu said...

wahh terernya akak wat kuih..
sy paling suka almond london
tp time rayer jela jmp..huhu

reen said...

salam kak..
amboi...awl2 dh promot ni..
sy pn wt gak bskut ni..gna marjerin biasa je..tahun ni leh try gna bttrcup la..
nk tny ni..kcng almnd tu akak pnggng dulu x?...cm ne nk bg dia jngn lemau&sntiasa rangup dlm bskut tu?

Idalara said...

salam mamai
ler..ada dah kak ida letak harga..satu botol berjumlah 50biji harga rm20. nak oder ke..silalah..

Idalara said...

salam honeymirul..
tak tahulah dari mana datangnya kekuatan itu..kak ida sentiasa berdoa muga kak ida diberi kekuatan dan kesihatan sewaktu menyiapkan tempahan ini..
nak belajar dr kak ida..no prblm..bisa diatur..sonang je..

Idalara said...

salam reen..
kak ida terpaksa buat cepat untuk sample..kak ida beri kat org tengah..tak bnyk sgt untung tapi masih tetap untung..
badam tu mst dibakar dulu hingga betul2 rangup..insyaallah ia tetap kekal rangup walaupun dah duduk lama dlm biskut.

Idalara said...

salam org ganu..
betullah..masa nak raya je jpe..kak ida pun buat setahun sekali je..bila dah tk raya mood nak buat pun tkde..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...