Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Saturday, March 21, 2009

Aku Kembali

Kehilangan aku dua tiga hari ini kiranya buat seseorg tertanya2 kemana menghilangnya idalara..terharu juga bila kehilangan aku dirasai oleh dia..ingatkan kita dah tiada dalam ingatan dia lagi...18 hingga 21 Mac (tghari tadi sampai semula ke rumahku syurgaku) lalu aku balik kampung di Umbai (lokasi ikan bakar )Melaka atas beberapa sebab..yang paling utama sekali tentunya nak menghilangkan rindu kepada emak abah..kedua nak tguk anak buah yang dah 44 hari dilahirkan..dan ketiga dan tak kurang penting sbb nak buat persiapan majlis kenduri kwen..hehehe...bukan idalara lah..tapi adik bungsu lelaki..bila dgr dua bulan lagi tu macam lama lagi padahal pejam celik dah sampai waktunya nnti...bakal isteri adik berasal dari Beruas Perak...maka akan ke Perak lagilah aku pada 6 dan 7 Jun nnti..sebagai anak perempuan sulung dalam family akulah yang jadi pakar perunding..tema apa nak buat masa kenduri nnti..gubahan mcmmana..pelamin dan baju kaler apa..tema dalam bilik penganti kaler apa dan mcm2 lagi,bukan tu saja...adik beradik nak pakai baju kaler apa..majlis untuk adik bungsulah katakan maka berbagai2lah hajat mak dan abah....Sibuknya aku mengalahkan aku pulak yang nak bersanding sekali lagi..hahaha..tak kuase..
Inilah wajah baby yang baru 44 hari..baby boy...anak kepada adik perempuan bungsuku..nama?alamak..apa nama penuh baby ni ek...hehehe..tak guna punya auntie..nama saya pun boleh lupa..
tenguk tu...baru 44 hari dah pandai senyum simpul...cutekan adik Irfan ni..

Wow...seriusnya baby ni..ntah apa yg difikirkan...penatlah aku nnti masa pak busu kwen...banyaklah tangan dok pegang2 aku..hehehe agaknya itu yg baby ni kata..

Ni aku kat Muar...adik pmpuan tu sibuk nak ikut menyoping.. penat dah baby ni menyoping sekali....kedai ni mng menyediakan kelengkapan perkahwinan dan emak dapat harga borong sebab kedai ni lah tempat mak aku dapat bekalan untuk perniagaannya.

Kak ipar..mak dan adik sibuk memilih...bukan pilih untuk adik yang nak kwen tapi alih2 beli sendiri punya...ish,ish,ish.hehehe termasuk lah aku yg berjaya mendapatkan sehelai kebaya nyonya sulam untuk dipakai masa ke rumah perempuan nanti...

Tokeh kedai senyum simpul sbb hari tu banyak masuk...kebaya sulam je 3 pasang..cadar pengantin..kain satin utk dalam bilik pengantin..karpet..langisr, kain lace dan ntah apa2 lagi..pada hal sebelum tu dah membeli langsir di Astana Moda di Bandar Melaka...(gambar tak disertakan..terlupa nak ambil..sbb teruja tguk kain cun2) aku pun dapat juga beli dua pasang...akan dipakai semasa majlis kenduri..(Syyyy..mak sponsor..hehehe)
Harap2 majlis untuk adik bungsu aku ni berjalan dengan lancar.. mak dan abah masih pening pikir siapa yang akan memasak untuk hari penting tu..memang mak dan abah tukang masak rumah kenduri..takkan rumah sendiri mereka pulak yang akan memasak...nak tempah kat org lain..mak tak yakin...so...aku adik beradik,sepupu sepapatlah yang akan mengambil alih tugas memasak.. sementara emak dan abah akan guide sampai siap..

Aku bercadang hendak menjemput kawan2 kat blog ni.....mudah2an sesiapa yang tinggal berhampiran dgn kampung halamanku aku dapat hadir..mst gempar dan best dapat jumpa kawan2 kat blog.
Insyaallah jika diizinkan..

18 comments:

Tera said...

salam petang ida... patut le lama beo menyepi, igtkan tk sihat ke ropenye blk kg ye... tera doakan dpermudahkan perjalan hidup ini.

Idalara said...

salam tera...terima kasih ingat kat ida...terharu rasa bila ada kwn2 yg sedar ketiadan ida kat blog..terimakasih doa buat iad,mudah2an tera begitu juga..

Tirana said...

Alahai...comelnya baby.. Padanlah lama tak nampak Ida..rupanya balik kampung...seronok ye jumpa mak ayah dan keluarga..

Idalara said...

betul tirana...best sgt2..adik rajin masak..ida leka layan anak buah baru...terubat rindu kat mak abah dan family semua..

Kamezaim said...

comel lah hero tu..hehe

Zamz said...

patut lama tak nampak

QASEH HEEDAYAH said...

hoho!! baby tu comel :D

Mr. Azman @ Kreuger said...

amboih.. akak. patut le aku
mengengok kat RSS Feed aku tak
bergerap pon blog akak. ingat
pasai ape kan...

so sekarang ni dah boleh kembali
berblog ar ek? hahaha... seronoknye
aku ramai geng blogger ni.

all the best untuk akak n famaly~

xillix axillixa said...

ka;au buat di melaka, kita nak jon, kalau tiada aral melintang lah...

hysMan.. said...

wahh..
mesti sonok dpt balik kg..
nak lagi bebudak..
hehee..

Kalau dijemput datang..
hahahaaaaa....

amirul said...

Salam Kak Ida,
Welcome back to the Home... :)... baby boy tuh cute arr... didoakan majlis yg dirancang berjalan dgn lancar dan selamat hendaknya... ameen...

Dj Epoi said...

Hebat lah akak nih......

Buleh join Dj Epoi lah macam nih....kita buatkan Bisnes Wedding/Event Management......hehehe

Rashid said...

Salam idalara,
Amboi dia pula yang lebih-lebih.. 2 pasang pula tu. hehe.
Idalara nak pesan ni. Masa majlis nanti jangan lebih-lebih pula ek.. nanti kalahlah.. hahahhh

Nak pergi tapi rasa tak dapat pergi.. hehe. Apapun terima kasih.. (wah perasan je cikgu ni..)

intan shaheera@ieyra said...

slamat kembali.......seronok sgt pergi shopping....ada bwk balik x ole2 untuk ieyra,,,ieyra kan dah tempah a famosa.hahaha

Idalara said...

ye lah kame...ala2 mcm kamezaim jer...hehehe..

zamz...mcmne rindu kat kg lamam bitu juga rindu kat teman2 di blog..

Qaseh..nasib baik anak org kalau tak akak dah bawa balik dah..

man...rasa terharulah teman2 blogger mcm man yg tip top ni ingat kat akak...insyaallah selagi bernafas akak akan kunjungi blog ini..

xillix..org melaka ke...jom nnti datang k..nnti akak bg add..

hysman...bukan kata bebudak je yg seronok..mak2 bdk terlebih seronok..hysman datang tau...

Salam mirul..mng cute pun bby tu..putih pulak dr kakak2 dia..jd bby kesayangna sbb satu2nya anak lelaki dlm family.insyaallah mudah2an majlis selamat..and akak jemput mirul sekali nnti.

hahaha..apa yg hebat tu djepoi...dj ni deejay kan..bolehlah jd dj kat majlis tu nnti..sure gempaq nnti..

Salam cikgu rashid..eh mcm tak caye je cikgu dah sampai 'rumah'idalara..mcmne nak lebih2 idalara kena dok dapur tunggu lauk pauk...ntah2 nak pasang badan pun tak sempat..
anyway thanks sbb cikgu sudi bertandang kat sini.

Idalara said...

ieyra...a famosa yg ieyra pesan tu ada depan rumah auntie..ieyra kena datang ambil..kalau tak muat boleh sewa trak 3 tan uncle kamezaim..hehehe

Ryehanna said...

Bakal adik ipar kak ida org beruas?? same kampung ngan saya lah tu! [teman anak jati berueh]

di mana ye kenduri di beruas tu?

siapa agaknya...

Eiba said...

Kat maner tu kak??? Kot lah dekat ngan saya...lagi pun kakak eiba yang sulung dok muar gaks..hehehheheehehe..teringin nak jumpa akak tawww....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...