Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Sunday, August 30, 2009

Hari Ke Dua!!

Masih ada beribu2 butir lagi aku kena siapkan....amboi...mst ada yg kata aku masih sempat up date blog..hahaha..sbnrnya terpaksa sbb nak hilangkan rasa boring dok mengadap tepung yg membukit dan badam yg beribu2 lemon!..

Semalam cuma dapat siapkan 6 adunan..ntah mengapa semalam aku rasa kurang bersemangat dan rasa tak bermaya.....rasa nak di tinggalkan pastri yg dah diadun dan g cuci2 mata kat Seremban Parade! tapi hah! mujur imanku kuat..berjaya juga aku habiskan keja2 membuat pastri AL dan membakar serta menyimpan dan mengemas rumah sekali gus...

Buka kotak email..wah! ada email dari 'dia' walaupun antara aku dan dia tiada apa2 lagi yang boleh diharapkan, namun sebagai sahabat aku rasa gembira sgt bila 'dia' bertanya khabar..kerana hanya 'dia' yang tahu pergolakan yang sedang melanda hidupku..

Cheewahh..tetiba pulak semangat aku berkobar2 pagi ni...sungguh..email 'dia' yang padat dan ringkas itu seperti pembakar semangatku hari ini!! so...'dia' kerap2lah lontarkan kata2 semangat di kotak emailku :))

Sesudah subuh......sempat membaca Ayat Suci Quran sebaris dua, aku ingat sgt pesan mak..Solat jgn sekali2 tinggal..lebih2 lagi waktu subuh..rezeki akan masuk rumah..baca Quran supaya kita rasa tenang dan damai...betul kata mak.....kata2 mak mana yg tk betul tapi anak perempuanku je yg tk mahu dengar kataku dan kata aku tak faham dia!:(( ..

Terimakasih mak kerana kerap leterkan aku supaya tk tinggalkan solat!! aku doakan mak sentiasa sihat dan dalam rahmat Allah..eh!..abah juga..kecik hati abah nanti..

Tepat pukul 7 pagi aku mula mengadun..dan semasa jemari ini mengetuk keyboard ini......aku sudah menyiapkan 4 adunan dalam masa 4 jam..caya lah idalara!! dan masih sempat juga aku singgah ke 3,4 blog rakan2..sekadar nak hilangkan rasa mengantuk dan boring..hehehe..

Tak mustahil aku boleh siapkan lagi 8 adunan sepanjang hari ini..alhamdulillah Allah beri aku sedikit kekuatan dan kesihatan yg baik walaupun dalam kotak pikiranku tak henti2 memikirkan masalah yang melanda...

Break sebentar...sementara pastri dibakar aku nak kemas tempat tidur jap...:)) sori..tak sempat kemas tadi..tkpe kan takde sapa nak tenguk pun...:))

p/s merdeka...merdeka esuk sambutan hari kemerdekaan...sempat aku laungkan dalam hati..muga aku akan merdeka dari masalah ini dan belenggu rasa terhadap 'dia'

19 comments:

LiNda said...

wahh... sibuk berperang dengan tepung rupanya .

Tahniah ida.. saya kagum dengan kesungguhan ida mengharungi cabaran hidup ini .

Hermm... ada 'suara' pembakar semangat . mesti berbunga2 hati ketika membacanya . kann...hehe

Idalara said...

salam linda..
ye..tgh berperang sakan ni...
insyaallah linda..kalau tak ida siapa lagi nak berjuang teruskan hidup yg serba mencabar ni..

hehehe..'suara' pembakar semangat ida..namun dia hnya tggl kenangan..skrg hnya sahabat..berbunge2 hati..hmmm...tersenyum masa membacanya..

thanks linda...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

waa.... berperang ngan AL ker kak Ida... semoga SUKSES ya!!

p/s: MaMa kuih muih buat sendiri jer...

mamai said...

kena ambil semanggat merdeka nie kot baru boleh sipa semua AL tu...do not to push nanti satu apa tak jadi

Idalara said...

salam mama...
heheh..tgh berperang..tp masih smpt jenguk komen kwn2 mcm mama.

p.s baguslah mma buat sendiri lebih jimat.

Idalara said...

salam mamai
betul tu..kena kata merdeka baru hati berkobar2 nak buat..

chipsmore said...

waa..leyh la aja wat pastri..hikkk...
slamat ari merdeka kak..

btw, i link u k ;)

anaklaut said...

salam..idalara,


singgah tapi lewat sikit...moga bahagia di bulan mulia ini.

Idalara said...

hi chipsmore..
yup..nak carik duit raya dik..:)
slmt hari merdeka..

p/s thanks nnti kak ida link chipsmore k..

Idalara said...

salam al
thanks.

anaklaut said...

salam..Idalara,

7 orang semuanya.?..allah menjemput kembali 4, kini tinggal 3.. alhamdulillah..

alfatiah buat mereka yg telah pergi..:))

Kish said...

salam singgah ida (",)

wah~ tgh sibuk bergolek dgn tepung pun, masih sempat curi2 masa utk update blog ye. He he, semangat waja srikandai melayu ni..

oh ye, tercuit hati dgn bait2 akhir coretan ida tu. 'Merdeka dr belenggu dia'. Kish doakan moge ida tabah, semakin kuat dan cekal utk cari dan dapatkan 'merdeka' tu ye. InsyALLAH boleh.

p/s : Merdeka paling sukar utk kita buat adalah memerdekakan hati dan diri sendiri... sbb tu, setiap perubahan dtg dr kita. Xkan ade org lain yg mampu utk ubah, melainkan dengan izin DIA, DIA dan kta sndri... salam merdeka Ida~! (^_^)

chipsmore said...

auntieee....hik3x ;)

GRuNGe said...

Assalamualaikum Kak Ida. Maaf, lama tak singgah blog kakak. Di kesempatan ini saya nak ucapkan selamat menjalani ramadhan dan salam merdeka buat akak dan keluarga.

Dj Epoi said...

Salam Kak Ida....

Teruskan Kak!!
Saya senantiasa selalu Support akak!
Selamat Hari Merdeka..
Tolong Buatkan Almond London Special kat saya 6 Balang Kak...
SERIUS!! tak Tipu ...

Ni Num saya 013 - 207 8787

Ok Chow!!!
Walaweiiiiii Kak Ida skank nih!!

Idalara said...

salam al
yup 7 semuanya namun diambil 4 orang..
setelah bergelut dn bersambung nyawa mereka diambil..redha dab pasrah kerana merekalah yg akan memimpin tangan ibunya di Sana nanti.insyaallah

Idalara said...

saalam kish
wah..kish dah singgah sini..terimakasih.

begitulah ida ni..dlm bergelut dgn tepung masih ke sini..

dan dalam bergelut juga melupakan dia..ye..klau tk kita siapa lagi yg boleh mengubah hati dan diri kita..

kata2 kish sgt brmakna buat ida..

Idalara said...

cik epal..ish..gelak pulak suruh panggi auntie..hikhikhik..mng tua dah pun..

Idalara said...

salam grunge
tkpe kakida paham..kak ida pun jrg singgh kt grunge...selamat berpuasa juga buat grunge..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...