Dengan Nama Allah.

Dengan Nama Allah.

Sayang Kamu

Tuesday, April 21, 2009

Tips Mulakan Sesuatu Perhubungan


Ingin memulakan perhubungan dengan seseorang?..tentu sukar mendapat teman sehati jika kita tidak mengenali dirinya dengan baik..mulakan perhubungan sebagai teman biasa..bila rasa serasi dan sehati barulah melangkah lebih jauh...berkawan dan mungkin terus bercinta...mudah2an tips2 di bawah boleh membantu kita memulakan perhubungan dengan seseorang.

1. Kenal hati budi pasangan dan belajar untuk mengenalinya secara telus, apabila kita sudah terbiasa dengan sikap dan tingkah lakunya itu memudahkan kita untuk memikirkan samaada ingin meneruskan hubungan dengannya atau tidak.

2. Jadilah pendengar yang setia dan luangkan masa bersama dengannya sekiranya anda punyai masa terluang. Sikap ambil berat yang kita tunjukkan kepadanya akan dapat membantu dalam memulakan sesuatu perhubungan.

3. Sentiasa mengingati setiap tarikh penting walaupun hanya dengan sebaris 'sms'..itu sudah cukup menunjukkan yang anda benar2 menghargainya.

4. Belajar mengawal kemarahan itu lebih baik daripada anda sentiasa ego tidak bertempat

5. Belajar untuk hidup berdikari dan pandai menjaga diri sendiri. Itu adalah asas dalam memulakan sebuah perhubungan dan jangan terlalu bergantung pada dirinya.

6. Sentiasa bersikap terbuka dan dapat menerima sebbarang pendapat yang diberikan. Kita harus bijak untuk berkongsi setiap perkara dengan dirinya.

"perhubungan akan kekal jika penuh dengan keikhlasan dan kejujuran"

22 comments:

♥♥me ~ cik sara said...

kak ida..pinjam tips..bagus sgt tips2 ni..tpi kn kadang kte tau ape yg kte kna bwat..cuma pelaksanaan tu susah cket..huuuu~

Zamz said...

setuju dgn no 4..no. 3 tu macam ditujukan utk lelaki je ekekeke

MarLadyD said...

tips amat bermakna...lebih baik lagi kalau boleh jadi a shoulder to cry on..thx the info.

Naz said...

nak jd pendengar yg baik kena sabar kan kak ida..

hysMan.. said...

thanx for sharing this info..
wahh ni den kena take note nih..
hehe..

setiasahabat said...

semakin lama mengenali seseorang....
semakin banyak lah
kita mengenal budi pekerti beliau....

Mr. Azman @ Kreuger said...

oh oh oh.. tips kali ni..memang
kene simpan dalam pda aku.. hahaha
thanks akak. nanti baru best nak
mengayat.. hehehe

*asyik die merajuk je.. susah betoi ar... pengsan~

Mezain said...

Tips yang bagus, boleh dipraktikkan ni untuk memulakan sebuah perhubungan baru...

Idalara said...

cik sara..buat pe pinjam amik jer..betul3x nak melaksanakan bukan mudah kan..tapi cuba slow2 pasti ok..
...................................

a'ah lah zamz..mcm tujukan kat kaum lelaki jer..ye lah tu kot..
lelaki ni jrg nak ingat tarikh2 penting tu..
..................................

yup marlady..kita perlukan seseorg dalam hidup,berkongsi suka duka..dan bila menangis kita ada seseorg untuk disandarkan..
...................................

ye naz..kena bnyk sabar dan mendengar dgn setia...sukar nak cari pendengar yg setia.
...................................

setiasahabat..kita juga dapat mengenali baik dan buruknya seseorg bila semakin lama kita mengenalinya.
..................................

hahaha..ko biar betul man...kuat merajuk ke sidia tu...pujuk jgn tak pujuk...tips yg berguna simpan dan amalkan jgn simpan jer..
..................................

Mezain..bukan saja nak mula kan perhubungan baru tapi memperbaiki perhubungan yg sedia ada pun eluk gak cuba tips ni..

amirul said...

Salam Kak Ida,
Wah! Hebat tip2 ini... sesuai ke utk mereka yg sudah kahwin? Utk mengerat hubungan yg terjalin...

apepun tima kasih bebanyak kerana berkongsi... :)

@_da said...

Kadang-kadang mmg ada org yg sukar memulakan perhubungan.. ada gak kena kita gak yg pandai memulakan...

mountdweller said...

salam saudari.

Terima kasih di atas perkungsian tips yang berguna.

Salam ziarah balas.

al said...

salam...

abis cuti ni..

entry yg sangat menarik...:)

lama x jumpa idalara..rindu rasanya..

Amieynna Amin said...

kak ida..
tips yg berguna ni..
bleh diaplikasikan..
tp bukan skg..
dmasa hadapan..
hehe..
=p

Idalara said...

salam amirul..akak rasa sesuai juga buat pasanga suami isteri utk memperbaiki keharmonian rmhtangga mereka.
...................................

Eida...betullah tapi kalau kita pmpuan yg nak mulakan nnti dikata perigi cari timba lak kan..tapi apasalahnya kan..
...................................

salam sdr mountdweler..sama2
terimakasih kembali.
...................................

salam AL...ye saya tahu anda dah tamat bercuti yg bukan bercuti..boleh gunakan tips ni untuk mulakan satu perhbgan baru..
saya pun rindu kat puisi2 di AL
...................................

Amieynn sayag..belajar dulu ye dik..tapi kalau nak berkawan apa salahnya...berkawan biar seribu..

Amieynna Amin said...

kak ida..
sile laa amek lagu tu..
ade kene mengena ke ngan liriknye ke?
hehehe...

Idalara said...

amieynna...ye..ada kena mengena sgt..bila dgr lagu tu mst teringat kat si dia..mekasih syg.

Idalara said...

hysman...amik info ni..berguna kalau nak mulakan satu perhbgan baru..

Amieynna Amin said...

same2 kasih..
terharu lak ade org panggil kite sayang..
hehe..

hysMan.. said...

aik,tak alih2 ade name kawe kat bawah tu,ape cer..???
aik!!!!
:p

Idalara said...

hysman..sbnrnya aritu akak rasa terlepas pandang komen hysman kat sini..so akak baru teringat nak balas...jgn mare..

mina..mina ni mcm baya2 anak akak..patutnya kna panggil auntie tau..yup..suka bila ada seseorg panggil kita sayang dan rindu kat kita kan mina..

Amieynna Amin said...

ye ke?
kene panggil auntie ke?
tp klu nak panggil akak gak..
akak kesah x?
hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...